Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken.
Ja, ik ben 18 jaar of ouder Nee
Gratis bezorging vanaf €50,-

Recepten

Leon's Pumpkin spice No.4

Pompoensoep met net de beetje extra.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 (Fles)pompoen
  • 3 a 4 Grote wortels (winterpeen)
  • 1 Grote appel 
  • 1 Ui
  • 2 Teentjes knoflook
  • 0.5 rode peper
  • 1.5 L kippen/tuinkruidenboullion
  • 60 ml Leon No.4 (houtgelagerde appel borrel)
  • 1 potje creme fraiche
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Bereiding:

Was de flespompoen en wortelen en snijd deze in gelijke stukken. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rodepeper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit in een grote soeppan aan in olijfolie. 

Voeg de pompoen, wortel, appel en boullion toe en verwarm het geheel ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat de soep niet gaat koken. 

Pureer de soep glad met de staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout en een flinke scheut Leon No.4. Laat de soep eventueel nog even door sudderen.

Roer vlak voor het serveren nog twee flinke lepels creme fraiche door de pompoensoep om deze extra romig te maken.

Tips:

  • Gebruik een flespompoen, deze hoef je niet te schillen (alleen te ontpitten). Deze pompoen is ook makkelijker te snijden.
  • Gebruik een lepel om te ontpitten, dan spatel je de pitten zo uit de pompoen.
  • Is de pompoen lastig te snijden? Kook deze dan even voor, daarna glijdt het mes er zo doorheen!

 

 

 

 

 

Stoofvlees met kersenlikeur No.8

Het lekkerste zoete stoofvlees met een subtiele bittere twist.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 Kg Runderriblappen
  • 2 Uien
  • 2 winterpenen
  • 400 g (Kastanje)Champignons
  • 1 Blikje tomaten puree
  • 200 ml Kersenlikeur NO.8
  • 200 ml Warme boullion
  • 2 Handjes kruidnoten / 2 plakjes ontbijtkoek
  • 1 el Bloem
  • 3 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • Peper & Zout naar smaak
  • Klont roomboter
  • Olijfolie

 

Bereiding:

Kruid het vlees met peper & zout en snijd de riblappen in blokjes. Bestrooi de blokjes rondom met bloem. Snijd de uien, wortel en de champignon. Doe dit vooral niet te dun, want anders blijft er niets van over!

Verhit een flinke klont roomboter samen met een scheutje olijfolie in een stoofpan en laat deze goed heet worden. Voeg het vlees toe en bak het rondom aan totdat het goudbruin in. Zorg ervoor dat je dit kort en snel doet. Haal het vlees uit de pan en leg het apart.  Voeg een extra scheutje olijfolie toe en bak de groentes rondom aan, totdat ze beginnen te slinken. Voeg de tomaten puree toe en bak dit kort mee.

Doe het vlees terug in de pan en voeg de boullion, kersenlikeur, de laurierblaadjes en de kruidnagel toe.

Laat het vlees ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven op laag vuur.

Voeg de kruidnoten/peperkoek toe nadat het vlees lang genoeg gestooft heeft, roer om en laat het vlees nogmaals een halfuurtje stoven. Breng het vlees eventueel extra op smaak met peper & zout.

Serveer het stoofpotje samen met lekker dikke (zoete aardappel) frieten en zelfgemaakte rodekool met een appeltje. Al te veel friet gegeten aardappelpuree doet het ook altijd goed ;)

 

tips:

  • Het geheim van lekker stoofvlees begint bij goed vlees, een portie geduld en goede smaakmakers zoals Leon NO.8 .
  • Zorg ervoor dat het vlees NOOIT kookt. Zet het vlees op het kleinste pitje en gebruik een sudderplaatje (als je deze hebt).
  • Gebruik GEEN mager vlees, juist het vet zorgt voor veel smaak en een zachte structuur.

 

variatie:

  •  Gebruik tijm en rozemarijn als extra smaakmaker

  • Je kunt de tomatenpuree ook vervangen voor een scheutje azijn. Door iets zurigs toe te voegen wordt het vlees nog malser.

 

 

 

 

 

Stoofpeertjes met perenlikeur No.5 (en heldro ijs)

Stoofpeertjes zijn perfect voor het najaar. Ze zijn erg lekker en makkelijk te verwerken in andere recepten, maar gaan ook heel goed samen met ijs of yoghurt!

Ingrediënten:

  • 1.5 Kg Stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 750 ml Cranberrysap
  • 250 ml Leon No5 (perenlikeur)
  • 1 Kaneelstokje
  • 5 Kruidnagels
  • 1 Steranijs

Bereiding:

Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Zet de peren in een pan die groot genoeg is en giet het bessensap en de perenlikeur erbij. Voeg de steranijs, kruidnagel en het kaneelstokje toe en roer even door. Zet de pan op het vuur, breng aan de kook, zet het vuur laag zodra het kookt en doe de deksel op de pan. Laat de peren minimaal 2 uur stoven. Eenmaal klaar kun je de peren uit het sap halen en gelijk gebruiken, je kunt ze ook in het sap laten staan. De peren zijn zowel warm als koud lekker. Als je ze laat afkoelen worden ze weer wat steviger. 

Serveren:

Schep twee bolletjes (heldro)ijs in een schaaltje en leg het peertje hierbij. Giet het sap van de stoofpeertjes over het ijs en je hebt een heerlijke saus.

Tips:

  • Je kunt de peren ook tijdens het schillen in partjes snijden, ze zullen dan wat sneller klaar zijn.
  • Stop de kruidnagels en de steranijs in een (RVS) thee-ei. Op deze manier hoef je niet achteraf opzoek naar verloren kruiden, maar heb je wel de smaak in je gerecht.

Bewaren:

  • De stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal een week in de koelkast bewaren.
  • In de vriezer zijn de stoofperen 3 maanden houdbaar.
  • Het sap dat gebruikt is om de peren in te koken kan goed gebruikt worden in andere recepten en is hetzelfde te bewaren als de stoofperen.

Leon's stoofpeertjes cake

Weet je niet wat je met al je stoofpeertjes moet, probeer dan zeker eens deze cake! Deze cake is namelijk een echte hartendief! Hier thuis is iedereen er gek van, maar ook bij bezoek of op het werk doet hij het ALTIJD goed!

Ingrediënten:

  •  +/- 5 stoofpeertjes volgens Leon's recept (scrol een recept naarboven voor deze heerlijke peertjes)
  • 200 gr Suiker
  • 200 gr Zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr Ongezouten roomboter
  • 4 eieren 
  • 100 - 150 ml Stoofperenvocht

Bereiding:

Zorg ervoor dat de peertjes goed uigelekt zijn, dep ze eventueel nog even na met een keukenpapiertje. Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de boter en suiker romig en zacht. Klop de eiren één voor één door het mengsel van boter en suiker. Spatel nu het zelfrijzend bakmeel erdoor. En voeg het stoofperenvocht toe. Mix totdat het een luchtig geheel wordt. 

Snijd de stoofpeertjes in stukjes en spatel door het cakebeslag. Vet de cakevorm in en bestrooi deze licht met bloem. Schep het beslag in de cakevorm en zet deze 60-65 minuten in de oven. De cake is gaar als je met een saté-prikker in de cake prikt en er geen kruimels aan blijven plakken. 

Tips:

  • Bestrooi de stukjes stoofpeer met een beetje bloem. Op deze manier zakken de stukjes stoofpeer niet naar de bodem van de cake, maar verdelen ze zich beter. 
  • Altijd ruzie met de cake HEEL uit de vorm krijgen? Laat de cake eerst afkoelen, dan breekt deze minder snel. Heb je hier geen geduld voor, of gaat het nog steeds mis. plaats dan een velletje bakpapier in de cakevorm alvorens je het beslag in de vorm doet. Op deze manier til je de cake zo uit de vorm als je aan het bakpapiertje trekt ;). 

Variatie:

Wil jij nog iets extra's toevoegen aan de cake en ben je een echt glazuur monster, probeer dan eens de kaneelglazuur. 

Hiervoor het je nodig:

  •  1 el Melk
  •  1 tl Kaneel
  •  50 gr Poedersuiker

Meng de poedersuiker met de kaneel en melk. Roer tot alle klontjes opgelost zijn. Zodra de cake is afgekoeld giet je het glazuur over de cake. Zet de cake een kwartiertje in de koelkast, zodat het glazuur goed uithard. 

 

Geflambeerde appeltjes met sabayon 

Ingrediënten voor 4 personen:

Geflambeerde appeltjes

  • 4 Appels
  • 50 g Roomboter
  • 100 g Fijne suiker
  • Flinke scheut Leon No.2 (appel likeur)
  • Flinke scheut Leon No.4 (houtgelagerde appel borrel)
  • 1 Kaneel stokje
  • 70 g Gele rozijnen

Sabayon

  • 2 Eidooiers
  • 1 Eierdopje suiker
  • 2 Eierdopjes (of schenkbolletjes) appellikeur
  • 4 Bollen vanille of kaneel roomijs

Bereiding:

 

Geflambeerde appeltjes

Verhit de roomboter in een pan en bak de appels aan. Karameliseer de appeltjes door beetje bij beetje de suiker over de appeltjes te strooien. Blijf intussen goed omscheppen om te voorkomen dat de suiker aanbrand.

Blus de gekrameliseerde appeltjes af met Leon No.4 en flambeer kort. Blus de appels nogmaals af met Leon No. 4. Voeg de kaneel en rozijnen toe en verwarm deze kort mee.

Sabayon

Klop de eidooiers, suiker en de likeur au bain-marie tot een schuimig gheel. De Sabayon is goed als de gardestrepen erin blijven staan.

Serveren

Leg de gekarameliseerde appeltjes in een diep bord. Schep ëén bol ijs in het midden en schenk de warme Sabayon over de appeltjes en het ijs.

Variatie:

Liever peren dan appels? Vervang de appels door peren, de appellikeur door perenlikeur Leon No.5 en de houtgelagerde appel appel borrel door de houtgelagerde peren borrel No.7.

Appelcake met Leon No.4

ingrediënten:

Voor het beslag

  • 3 Grote appels
  • 350g Bloem
  • 1 Eetlepel bakpoeder
  • 2 Theelepels kaneel (of meer als je net zo'n fan bent van kaneel als ik)
  • 200g ongezouten roomboter
  • 150g Lichte basterd suiker of rietsuiker
  • 2 Grote eieren
  • 100ml Melk
  • 100ml Leon No. 4
  • Snufje zout

Voor de garnering

  • 3 kleine appels
  • 2 Eetlepels vloeibare honing
  • +/- 100g Ongezouten notenmix

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een spring- of cake vorm in. Gekozen voor een springvorm? Bekleed de bodem dan met bakpapier.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in blokjes van ongeveer 1cm. 

Doe de bloem, het bakpoeder, de kaneel, de suiker en het zout in een grote kom en schep het door elkaar.

Voeg vervolgens de boter, eieren, melk en de Leon toe en mix het geheel tot een egaal beslag.

Spatel de appelblokjes door het beslag. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. 

Snijd de kleine appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op het beslag. (Heb je gekozen voor een ronde springvorm leg de appels dan dakpansgewijs in cirkels op het beslag voor het mooiste resultaat.

Hak de noten fijn (of gebruik de staafmixer/keukenmachine) en strooi de noten over de cake.

Bak de cake gedurende 90-105 min gaar in het midden van de oven. Dek de cake tegen het einde van de baktijd af met alluminiumfolie om verbranden te voorkomen. 

Verwarm de hongin, zodat deze goed vloeibaar is. En schenk gelijkmatig over bovenkant van de cake. 

Laat de cake goed afkoelen in de vorm voordat je hem aansnijdt.

 

TIps:

  • Bestrooi de blokjes appel met een klein beetje extra bloem, voordat je ze door het beslag roert. Hierdoor zullen de appels niet naar beneden zakken in de cake tijdens het bakken.

  • Voeg voor extra smaak een klein beetje extra kaneel toe aan de appelblokjes alvorens je ze door het beslag roert, 

 

Hemelse Leon

Dat chocolade mousse lekker is weten we allemaal, maar dat het nog lekkerder kan bewijst dit recept! Proberen is dooreten! 

Ingrediënten voor 4 grote porties:

  • 180 gr Pure chocolade (wij hebben de tony's chocolonely puur gebruikt)
  • 150 gr (Kristal)suiker
  • 150 ml Leon kersenlikeur (No.8) of  Leon blauwe bessen likeur (No.12)
  • 4 Eieren (maat m)
  • 3 kommen waarvan 2 vuurvasten

Bereiding:

Zet een pannetje water op het vuur voor het au bain-marie verwarmen. Splits de eieren, waarbij je de eidooiers in één van de vuurvasten kommen doet. De eiwitten moeten in een vet vrije kom, maar deze hoeft niet vuurvast te zijn. 

Voeg de suiker en de likeur toe aan de kom met de ei-dooiers. Zet de kom op het pannetje met water. Klop de eidooiers, likeur en suiker met een garde luchtig terwijl je het geheel au bain-marie verwarmt. Op deze manier garen de eidooiers. Klop ongeveer 5 min terwijl je de kom op het pannetje hebt staan.

Breek of hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in de andere vuurvaste kom. Plaats de kom op het pannetje met water. Zorg ervoor dat de chocolade langzaam smelt en blijf goed roeren, er is namelijk niets zo vies als verbrande chocolade! Als de chocolade gesmolten is haal je de kom van het vuur en voeg je ei/likeur-mengsel toe aan de chocolade. Roer alles goed door en laat even afkoelen.

Ondertussen klop je de eiwitten stijf. De eiwitten zijn stijfgenoeg als je de kom op de kop kunt houden en de eiwitten op hun plek blijven. 

Voel of het chocolademengsel genoeg is afgekoeld. Je wilt namelijk niet de eiwitten in een hete chocolade massa storten, want de an stollen de eiwitten..

Als het chocolademengsel genoeg is afgekoeld neem je een rubberen spatel en spatel je VOORZICHTIG het eiwitschuim door de chocolade totdat je geen witte spikkels meer ziet. En alle chocolade goed verdeeld is over het eiwitschuim. Soms zit er namelijk nog een deel van het chocolade mengsel op de bodem onder het eiwitschuim.

Zet de hemelse Leon minimaal 3 uur in de koelkast. 

Tips:

  • Wil je de hemelse Leon op een leuke manier serveren. Verdeel de hemelse Leon dan in kleine glaasjes, bekertjes of kopjes alvorens je het in de koelkast zet.
  • De hemelse Leon blijft zeker een aantal dagen goed in de koelkast, waardoor je dit dessert ook goed kunt voorbereiden op een moment dat jou uitkomt.