Pompoensoep met net de beetje extra.
Was de flespompoen en wortelen en snijd deze in gelijke stukken. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rodepeper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit in een grote soeppan aan in olijfolie.
Voeg de pompoen, wortel, appel en boullion toe en verwarm het geheel ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat de soep niet gaat koken.
Pureer de soep glad met de staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout en een flinke scheut Leon No.4. Laat de soep eventueel nog even door sudderen.
Roer vlak voor het serveren nog twee flinke lepels creme fraiche door de pompoensoep om deze extra romig te maken.
Het lekkerste zoete stoofvlees met een subtiele bittere twist.
Bereiding:
Kruid het vlees met peper & zout en snijd de riblappen in blokjes. Bestrooi de blokjes rondom met bloem. Snijd de uien, wortel en de champignon. Doe dit vooral niet te dun, want anders blijft er niets van over!
Verhit een flinke klont roomboter samen met een scheutje olijfolie in een stoofpan en laat deze goed heet worden. Voeg het vlees toe en bak het rondom aan totdat het goudbruin in. Zorg ervoor dat je dit kort en snel doet. Haal het vlees uit de pan en leg het apart. Voeg een extra scheutje olijfolie toe en bak de groentes rondom aan, totdat ze beginnen te slinken. Voeg de tomaten puree toe en bak dit kort mee.
Doe het vlees terug in de pan en voeg de boullion, kersenlikeur, de laurierblaadjes en de kruidnagel toe.
Laat het vlees ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven op laag vuur.
Voeg de kruidnoten/peperkoek toe nadat het vlees lang genoeg gestooft heeft, roer om en laat het vlees nogmaals een halfuurtje stoven. Breng het vlees eventueel extra op smaak met peper & zout.
Serveer het stoofpotje samen met lekker dikke (zoete aardappel) frieten en zelfgemaakte rodekool met een appeltje. Al te veel friet gegeten aardappelpuree doet het ook altijd goed ;)
tips:
variatie:
Gebruik tijm en rozemarijn als extra smaakmaker
Stoofpeertjes zijn perfect voor het najaar. Ze zijn erg lekker en makkelijk te verwerken in andere recepten, maar gaan ook heel goed samen met ijs of yoghurt!
Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Zet de peren in een pan die groot genoeg is en giet het bessensap en de perenlikeur erbij. Voeg de steranijs, kruidnagel en het kaneelstokje toe en roer even door. Zet de pan op het vuur, breng aan de kook, zet het vuur laag zodra het kookt en doe de deksel op de pan. Laat de peren minimaal 2 uur stoven. Eenmaal klaar kun je de peren uit het sap halen en gelijk gebruiken, je kunt ze ook in het sap laten staan. De peren zijn zowel warm als koud lekker. Als je ze laat afkoelen worden ze weer wat steviger.
Schep twee bolletjes (heldro)ijs in een schaaltje en leg het peertje hierbij. Giet het sap van de stoofpeertjes over het ijs en je hebt een heerlijke saus.
Weet je niet wat je met al je stoofpeertjes moet, probeer dan zeker eens deze cake! Deze cake is namelijk een echte hartendief! Hier thuis is iedereen er gek van, maar ook bij bezoek of op het werk doet hij het ALTIJD goed!
Zorg ervoor dat de peertjes goed uigelekt zijn, dep ze eventueel nog even na met een keukenpapiertje. Verwarm de oven voor op 170 graden. Mix de boter en suiker romig en zacht. Klop de eiren één voor één door het mengsel van boter en suiker. Spatel nu het zelfrijzend bakmeel erdoor. En voeg het stoofperenvocht toe. Mix totdat het een luchtig geheel wordt.
Snijd de stoofpeertjes in stukjes en spatel door het cakebeslag. Vet de cakevorm in en bestrooi deze licht met bloem. Schep het beslag in de cakevorm en zet deze 60-65 minuten in de oven. De cake is gaar als je met een saté-prikker in de cake prikt en er geen kruimels aan blijven plakken.
Wil jij nog iets extra's toevoegen aan de cake en ben je een echt glazuur monster, probeer dan eens de kaneelglazuur.
Hiervoor het je nodig:
Meng de poedersuiker met de kaneel en melk. Roer tot alle klontjes opgelost zijn. Zodra de cake is afgekoeld giet je het glazuur over de cake. Zet de cake een kwartiertje in de koelkast, zodat het glazuur goed uithard.
Verhit de roomboter in een pan en bak de appels aan. Karameliseer de appeltjes door beetje bij beetje de suiker over de appeltjes te strooien. Blijf intussen goed omscheppen om te voorkomen dat de suiker aanbrand.
Blus de gekrameliseerde appeltjes af met Leon No.4 en flambeer kort. Blus de appels nogmaals af met Leon No. 4. Voeg de kaneel en rozijnen toe en verwarm deze kort mee.
Klop de eidooiers, suiker en de likeur au bain-marie tot een schuimig gheel. De Sabayon is goed als de gardestrepen erin blijven staan.
Leg de gekarameliseerde appeltjes in een diep bord. Schep ëén bol ijs in het midden en schenk de warme Sabayon over de appeltjes en het ijs.
Liever peren dan appels? Vervang de appels door peren, de appellikeur door perenlikeur Leon No.5 en de houtgelagerde appel appel borrel door de houtgelagerde peren borrel No.7.
Voor het beslag
Voor de garnering
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een spring- of cake vorm in. Gekozen voor een springvorm? Bekleed de bodem dan met bakpapier.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in blokjes van ongeveer 1cm.
Doe de bloem, het bakpoeder, de kaneel, de suiker en het zout in een grote kom en schep het door elkaar.
Voeg vervolgens de boter, eieren, melk en de Leon toe en mix het geheel tot een egaal beslag.
Spatel de appelblokjes door het beslag. Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
Snijd de kleine appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op het beslag. (Heb je gekozen voor een ronde springvorm leg de appels dan dakpansgewijs in cirkels op het beslag voor het mooiste resultaat.
Hak de noten fijn (of gebruik de staafmixer/keukenmachine) en strooi de noten over de cake.
Bak de cake gedurende 90-105 min gaar in het midden van de oven. Dek de cake tegen het einde van de baktijd af met alluminiumfolie om verbranden te voorkomen.
Verwarm de hongin, zodat deze goed vloeibaar is. En schenk gelijkmatig over bovenkant van de cake.
Laat de cake goed afkoelen in de vorm voordat je hem aansnijdt.
Bestrooi de blokjes appel met een klein beetje extra bloem, voordat je ze door het beslag roert. Hierdoor zullen de appels niet naar beneden zakken in de cake tijdens het bakken.
Voeg voor extra smaak een klein beetje extra kaneel toe aan de appelblokjes alvorens je ze door het beslag roert,
Dat chocolade mousse lekker is weten we allemaal, maar dat het nog lekkerder kan bewijst dit recept! Proberen is dooreten!
Zet een pannetje water op het vuur voor het au bain-marie verwarmen. Splits de eieren, waarbij je de eidooiers in één van de vuurvasten kommen doet. De eiwitten moeten in een vet vrije kom, maar deze hoeft niet vuurvast te zijn.
Voeg de suiker en de likeur toe aan de kom met de ei-dooiers. Zet de kom op het pannetje met water. Klop de eidooiers, likeur en suiker met een garde luchtig terwijl je het geheel au bain-marie verwarmt. Op deze manier garen de eidooiers. Klop ongeveer 5 min terwijl je de kom op het pannetje hebt staan.
Breek of hak de chocolade in kleine stukjes en doe deze in de andere vuurvaste kom. Plaats de kom op het pannetje met water. Zorg ervoor dat de chocolade langzaam smelt en blijf goed roeren, er is namelijk niets zo vies als verbrande chocolade! Als de chocolade gesmolten is haal je de kom van het vuur en voeg je ei/likeur-mengsel toe aan de chocolade. Roer alles goed door en laat even afkoelen.
Ondertussen klop je de eiwitten stijf. De eiwitten zijn stijfgenoeg als je de kom op de kop kunt houden en de eiwitten op hun plek blijven.
Voel of het chocolademengsel genoeg is afgekoeld. Je wilt namelijk niet de eiwitten in een hete chocolade massa storten, want de an stollen de eiwitten..
Als het chocolademengsel genoeg is afgekoeld neem je een rubberen spatel en spatel je VOORZICHTIG het eiwitschuim door de chocolade totdat je geen witte spikkels meer ziet. En alle chocolade goed verdeeld is over het eiwitschuim. Soms zit er namelijk nog een deel van het chocolade mengsel op de bodem onder het eiwitschuim.
Zet de hemelse Leon minimaal 3 uur in de koelkast.