Je moet 18 jaar of ouder zijn om deze website te bezoeken.
Ja, ik ben 18 jaar of ouder Nee
Gratis bezorging vanaf €50,-

Recepten

Leon's Pumpkin spice No.4

Pompoensoep met net de beetje extra.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 (Fles)pompoen
  • 3 a 4 Grote wortels (winterpeen)
  • 1 Grote appel 
  • 1 Ui
  • 2 Teentjes knoflook
  • 0.5 rode peper
  • 1.5 L kippen/tuinkruidenboullion
  • 60 ml Leon No.4 (houtgelagerde appel borrel)
  • 1 potje creme fraiche
  • Peper & zout
  • Olijfolie

Bereiding:

Was de flespompoen en wortelen en snijd deze in gelijke stukken. Snijd de appel in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rodepeper (zonder zaadjes) fijn. Fruit dit in een grote soeppan aan in olijfolie. 

Voeg de pompoen, wortel, appel en boullion toe en verwarm het geheel ongeveer 20 minuten. Zorg ervoor dat de soep niet gaat koken. 

Pureer de soep glad met de staafmixer. Breng de soep op smaak met peper en zout en een flinke scheut Leon No.4. Laat de soep eventueel nog even door sudderen.

Roer vlak voor het serveren nog twee flinke lepels creme fraiche door de pompoensoep om deze extra romig te maken.

Tips:

  • Gebruik een flespompoen, deze hoef je niet te schillen (alleen te ontpitten). Deze pompoen is ook makkelijker te snijden.
  • Gebruik een lepel om te ontpitten, dan spatel je de pitten zo uit de pompoen.
  • Is de pompoen lastig te snijden? Kook deze dan even voor, daarna glijdt het mes er zo doorheen!

 

 

 

 

 

Stoofvlees met kersenlikeur No.8

Het lekkerste zoete stoofvlees met een subtiele bittere twist.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 Kg Runderriblappen
  • 2 Uien
  • 2 winterpenen
  • 400 g (Kastanje)Champignons
  • 1 Blikje tomaten puree
  • 200 ml Kersenlikeur NO.8
  • 200 ml Warme boullion
  • 2 Handjes kruidnoten / 2 plakjes ontbijtkoek
  • 1 el Bloem
  • 3 kruidnagels
  • 2 blaadjes laurier
  • Peper & Zout naar smaak
  • Klont roomboter
  • Olijfolie

 

Bereiding:

Kruid het vlees met peper & zout en snijd de riblappen in blokjes. Bestrooi de blokjes rondom met bloem. Snijd de uien, wortel en de champignon. Doe dit vooral niet te dun, want anders blijft er niets van over!

Verhit een flinke klont roomboter samen met een scheutje olijfolie in een stoofpan en laat deze goed heet worden. Voeg het vlees toe en bak het rondom aan totdat het goudbruin in. Zorg ervoor dat je dit kort en snel doet. Haal het vlees uit de pan en leg het apart.  Voeg een extra scheutje olijfolie toe en bak de groentes rondom aan, totdat ze beginnen te slinken. Voeg de tomaten puree toe en bak dit kort mee.

Doe het vlees terug in de pan en voeg de boullion, kersenlikeur, de laurierblaadjes en de kruidnagel toe.

Laat het vlees ongeveer 2-3 uur zachtjes stoven op laag vuur.

Voeg de kruidnoten/peperkoek toe nadat het vlees lang genoeg gestooft heeft, roer om en laat het vlees nogmaals een halfuurtje stoven. Breng het vlees eventueel extra op smaak met peper & zout.

Serveer het stoofpotje samen met lekker dikke (zoete aardappel) frieten en zelfgemaakte rodekool met een appeltje. Al te veel friet gegeten aardappelpuree doet het ook altijd goed ;)

 

tips:

  • Het geheim van lekker stoofvlees begint bij goed vlees, een portie geduld en goede smaakmakers zoals Leon NO.8 .
  • Zorg ervoor dat het vlees NOOIT kookt. Zet het vlees op het kleinste pitje en gebruik een sudderplaatje (als je deze hebt).
  • Gebruik GEEN mager vlees, juist het vet zorgt voor veel smaak en een zachte structuur.

 

variatie:

  •  Gebruik tijm en rozemarijn als extra smaakmaker

  • Je kunt de tomatenpuree ook vervangen voor een scheutje azijn. Door iets zurigs toe te voegen wordt het vlees nog malser.

 

 

 

 

 

Stoofpeertjes met perenlikeur No.5 (en heldro ijs)

Stoofpeertjes zijn perfect voor het najaar. Ze zijn erg lekker en makkelijk te verwerken in andere recepten, maar gaan ook heel goed samen met ijs of yoghurt!

Ingrediënten:

  • 1.5 Kg Stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 750 ml Cranberrysap
  • 250 ml Leon No5 (perenlikeur)
  • 1 Kaneelstokje
  • 5 Kruidnagels
  • 1 Steranijs

Bereiding:

Schil de peren, maar laat het steeltje eraan zitten. Zet de peren in een pan die groot genoeg is en giet het bessensap en de perenlikeur erbij. Voeg de steranijs, kruidnagel en het kaneelstokje toe en roer even door. Zet de pan op het vuur, breng aan de kook, zet het vuur laag zodra het kookt en doe de deksel op de pan. Laat de peren minimaal 2 uur stoven. Eenmaal klaar kun je de peren uit het sap halen en gelijk gebruiken, je kunt ze ook in het sap laten staan. De peren zijn zowel warm als koud lekker. Als je ze laat afkoelen worden ze weer wat steviger. 

Serveren:

Schep twee bolletjes (heldro)ijs in een schaaltje en leg het peertje hierbij. Giet het sap van de stoofpeertjes over het ijs en je hebt een heerlijke saus.

Tips:

  • Je kunt de peren ook tijdens het schillen in partjes snijden, ze zullen dan wat sneller klaar zijn.
  • Stop de kruidnagels en de steranijs in een (RVS) thee-ei. Op deze manier hoef je niet achteraf opzoek naar verloren kruiden, maar heb je wel de smaak in je gerecht.

Bewaren:

  • De stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal een week in de koelkast bewaren.
  • In de vriezer zijn de stoofperen 3 maanden houdbaar.
  • Het sap dat gebruikt is om de peren in te koken kan goed gebruikt worden in andere recepten en is hetzelfde te bewaren als de stoofperen.

Geflambeerde appeltjes met sabayon 

Ingrediënten voor 4 personen:

Geflambeerde appeltjes

  • 4 Appels
  • 50 g Roomboter
  • 100 g Fijne suiker
  • Flinke scheut Leon No.2 (appel likeur)
  • Flinke scheut Leon No.4 (houtgelagerde appel borrel)
  • 1 Kaneel stokje
  • 70 g Gele rozijnen

Sabayon

  • 2 Eidooiers
  • 1 Eierdopje suiker
  • 2 Eierdopjes (of schenkbolletjes) appellikeur
  • 4 Bollen vanille of kaneel roomijs

Bereiding:

 

Geflambeerde appeltjes

Verhit de roomboter in een pan en bak de appels aan. Karameliseer de appeltjes door beetje bij beetje de suiker over de appeltjes te strooien. Blijf intussen goed omscheppen om te voorkomen dat de suiker aanbrand.

Blus de gekrameliseerde appeltjes af met Leon No.4 en flambeer kort. Blus de appels nogmaals af met Leon No. 4. Voeg de kaneel en rozijnen toe en verwarm deze kort mee.

Sabayon

Klop de eidooiers, suiker en de likeur au bain-marie tot een schuimig gheel. De Sabayon is goed als de gardestrepen erin blijven staan.

Serveren

Leg de gekarameliseerde appeltjes in een diep bord. Schep ëén bol ijs in het midden en schenk de warme Sabayon over de appeltjes en het ijs.

Variatie:

Liever peren dan appels? Vervang de appels door peren, de appellikeur door perenlikeur Leon No.5 en de houtgelagerde appel appel borrel door de houtgelagerde peren borrel No.7.

Appelcake met Leon No.4

ingrediënten:

Voor het beslag

  • 3 Grote appels
  • 350g Bloem
  • 1 Eetlepel bakpoeder
  • 2 Theelepels kaneel (of meer als je net zo'n fan bent van kaneel als ik)
  • 200g ongezouten roomboter
  • 150g Lichte basterd suiker of rietsuiker
  • 2 Grote eieren
  • 100ml Melk
  • 100ml Leon No. 4
  • Snufje zout

Voor de garnering

  • 3 kleine appels
  • 2 Eetlepels vloeibare honing
  • +/- 100g Ongezouten notenmix

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een spring- of cake vorm in. Gekozen voor een springvorm? Bekleed de bodem dan met bakpapier.

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in blokjes van ongeveer 1cm. 

Doe de bloem, het bakpoeder, de kaneel, de suiker en het zout in een grote kom en schep het door elkaar.

Voeg vervolgens de boter, eieren, melk en de Leon toe en mix het geheel tot een egaal beslag.

Spatel de appelblokjes door het beslag. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. 

Snijd de kleine appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op het beslag. (Heb je gekozen voor een ronde springvorm leg de appels dan dakpansgewijs in cirkels op het beslag voor het mooiste resultaat.

Hak de noten fijn (of gebruik de staafmixer/keukenmachine) en strooi de noten over de cake.

Bak de cake gedurende 90-105 min gaar in het midden van de oven. Dek de cake tegen het einde van de baktijd af met alluminiumfolie om verbranden te voorkomen. 

Verwarm de hongin, zodat deze goed vloeibaar is. En schenk gelijkmatig over bovenkant van de cake. 

Laat de cake goed afkoelen in de vorm voordat je hem aansnijdt.

 

TIps:

  • Bestrooi de blokjes appel met een klein beetje extra bloem, voordat je ze door het beslag roert. Hierdoor zullen de appels niet naar beneden zakken in de cake tijdens het bakken.

  • Voeg voor extra smaak een klein beetje extra kaneel toe aan de appelblokjes alvorens je ze door het beslag roert,