Geflambeerde appeltjes met Sabayon -> Bekend van Omroep Brabant "Lekker van Streek"
Ingrediënten voor 4 personen:
Geflambeerde appeltjes :
- 4 Appels
- 50 g Roomboter
- 100 g Fijne suiker
- Flinke scheut Leon No.2 (appel likeur)
- Flinke scheut Leon No.4 (houtgelagerde appel borrel)
- 1 Kaneel stokje
- 70 g Gele rozijnen
Sabayon :
- 2 Eidooiers
- 1 Eierdopje suiker
- 2 Eierdopjes (of schenkbolletjes) appellikeur
- 4 Bollen vanille of kaneel roomijs
Bereiding :
Geflambeerde appeltjes
Verhit de roomboter in een pan en bak de appels aan. Karameliseer de appeltjes door beetje bij beetje de suiker over de appeltjes te strooien. Blijf intussen goed omscheppen om te voorkomen dat de suiker aanbrand.
Blus de gekrameliseerde appeltjes af met Leon No.4 en flambeer kort. Blus de appels nogmaals af met Leon No. 4. Voeg de kaneel en rozijnen toe en verwarm deze kort mee.
Sabayon
Klop de eidooiers, suiker en de likeur au bain-marie tot een schuimig gheel. De Sabayon is goed als de gardestrepen erin blijven staan.
Serveren
Leg de gekarameliseerde appeltjes in een diep bord. Schep ëén bol ijs in het midden en schenk de warme Sabayon over de appeltjes en het ijs.
Variatie :
Liever peren dan appels? Vervang de appels door peren, de appellikeur door perenlikeur Leon No.5 en de houtgelagerde appel appel borrel door de houtgelagerde peren borrel No.7.
Aflevering 'Lekker van Streek' - Omroep Brabant
Deze jonge distilleerder stookt zijn eigen likeur | Lekker van streek - YouTube